Тъй като купих много хубава телешка кайма ми се искаше да направя нещо по-различно от типичните кюфтета със сос. Така се роди идеята за този тип кюфтенца , които станаха учудващо вкусни.
Продукти: За кюфтенцата – 400 гр телешка кайма, 1 яйце, 1 малка глава лук, малко селъри, вътрешността на две филии хляб, сол и кимион.
За соса – 250 гр гъсто кисело мляко, 100гр крема сирене, 2-3 с.л брашно разбито с 100 мл хладка вода, 1 морков, половин стрък селъри, сол, и пресен магданоз.
Приготвяне: Омесваме каймата с яйцето, настъргания лук и целината. От хляба правим хлебни трохи с чопъра. Добавяме ги към каймата, заедно със сол на вкус и кимион. Оформяме на малки кюфтенца – около 20 броя. В сгорещен тиган с малко зехтин запичаме за кратко кюфтенцата докато се зачервят. За соса – разбиваме киселото мляко със брашното и водата. Добавяме настърган морков, целина и сол на вкус. Подреждаме кюфтенцата в тава и заливаме със соса. Печем при температура 200 градуса. Малко преди да извадим от фурната добавяме и крема сиренето в соса. Преди сервиране поръсваме със пресен магданоз.