Тъй като е сезона на тиквата, често правя нещо с нея. Имам и домашно отгледана , която е страхотна на вкус дори само сварена. Вече няколко пъти приготвям тези кексчета – http://sunshineskitchen.com/pumpkin-cupcakes/ и смея да кажа, че са едни от най-вкусните които сме яли. Всеки пъти добавям различен пълнеж и крем и стават божествени.
Продукти за 12 големи кексчета (пропускам индийското орехче, тъй като не слагам) – 200гр брашно, 1ч.л сода бикарбонат, 1ч.л бакплувер, 1/2 ч.л. канела, 80гр захар, 120гр кафява захар, 2 яйца , 60 мл прясно мляко, 60мл олио, 230гр пюре от тиква, 75гр шоколадов чипс.
Приготвяне : Разбиваме яйцата със захарта до побеляване, добавяме тиквата, олиото и млякото. Сухите съставки се смесват в отледелна купа.Постепенно ги прибавяме към другите съставки и разбиваме всичко. Добавя се шоколадовия чипс. Печем на предварително загрята до 180 градуса фурна.
Последният път когато ги правих използвах базовата рецепта за кексчетата, но отгоре ги залях с карамелен сос . За него използвах 200 мл животинска сметана, 3с.л захар, 50гр. масло. В тенджера изсипваме захарта и изчакваме да се стопи докато започне да придобива кафяв цвят. Тогава прибавяме топлата сметана към захарта, след това и маслото. Варим малко и осаваме соса да се охлади и сгъсти. След това заливаме с него кексчетата и поръсваме с печени лешници. Комбинацията на тиква и карамел се оказа много вкусна.
Друг вариант на кексчетата е с пълеж от заквасена сметана, разбита животинска сметана и мед (200гр заквасена сметана,150мл животинска сметана, мед на вкус . За крем отгоре разбита сметана и крема сирене тип филаделфия- 200 гр крема сирене, 200 мл течна сметана (разбита) и захар на вкус.
Същия пълнеж, но различна декорация –