Основни ястия

Кюфтенца по шведски


1508192_10204671917216120_5889345694998740677_n                 1454611_10204671917536128_2935338184801962539_n

Тъй като купих много хубава телешка кайма ми се искаше да направя нещо по-различно от типичните кюфтета със сос. Така се роди идеята за този тип кюфтенца , които станаха учудващо вкусни.

Продукти: За кюфтенцата –  400 гр телешка кайма, 1 яйце, 1 малка глава лук,  малко селъри, вътрешността на две филии хляб, сол и кимион.

За соса – 250 гр гъсто кисело мляко, 100гр крема сирене, 2-3 с.л брашно разбито с 100 мл хладка  вода, 1 морков, половин стрък селъри, сол, и пресен магданоз.

Приготвяне: Омесваме каймата с яйцето, настъргания  лук и целината. От хляба правим хлебни трохи с чопъра. Добавяме ги към каймата, заедно със сол на вкус и кимион.  Оформяме на малки кюфтенца – около 20 броя. В сгорещен тиган с малко зехтин запичаме за кратко кюфтенцата докато се зачервят. За соса – разбиваме киселото мляко със брашното и водата. Добавяме настърган морков, целина и сол на вкус. Подреждаме кюфтенцата в тава и заливаме със соса. Печем при температура 200 градуса. Малко преди да извадим от фурната добавяме и крема сиренето в соса. Преди сервиране поръсваме със пресен магданоз.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s