Тестени

Най – меките питки на света


10998665_10204666141191723_104343978284586747_n           10991089_10204666140711711_7137060589930404429_n

10915154_10204666141631734_8666167674350758596_n

Баба ми ме научи да меся още съвсем малка, била съм на около 14 години. Последната година разнообразявам доста по отношение на печива и тестени неща, тъй като малчо обожава всякакви подобни неща.  Честото месене ме направи почти спец в тази сфера :). Наскоро правих памук погача и останах очарована от рецептата, но я правих два три пъти  и взе да ни омръзва. Днес реших да разнообразя и буквално да импровизирам в движение. За пореден път се убеждавам, че поне при мен, така се получават най-сполучливите рецепти.

Продукти: 450 гр бяло брашно, 100 гр типово брашно, 50 гр царевичен грис, 1 и 1/2 с.л захар, една непълна лъжица сол, 60 – 70 гр масло, 20 гр прясна мая, 100 мл  топло прясно мляко, 100 мл топла вода,един жълтък за намазване, сирене по желание за пълнеж.  За мазане – малко разтопено масло смесвам с прясно мляко и разбит жълтък – това прави питките още по – меки. За поръсване – чубрица и семена.

Смесваме трите вида брашно. В отделна купа активираме маята с малко захар, брашно и топло мляко. Свесваме сухите съставки с маята, добавяме останалата вода и мляко и месим докато спре да лепне, но тестото остане меко. Ако е необходимо добавяме още брашно. Аз лично се убедих, че когато лепне леко и е меко тестото, става по – пухкаво след изпичане. Покриваме и оставяме да втаса за около 30 мин. Разделяме тесото на 12 топки и след това разточваме всяко едно. Аз сложих сирене и навих  вид на охлювче.  Оставям ги навити да втасат още 15-тина минути и преди пемене намазвам с разбития жълтък с млякото и маслото и поръсвам с микс от семена.Печем в намаслена тавичка за мъфини при температура 200 градуса.

По отношение на заглавието, това беше първата ми мисъл щом ги опитах – уникални са……

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s