Тестени

Хлебче с лимец


1972411_10204141244389631_7639348998759874629_n1511080_10204141244949645_2617117688517374948_n

Признавам си никога не съм месила хляб с брашно различно от бялото. Аз и малчо много обичаме пълнозърнест хляб и с удоволствие си хапваме.  За мое голямо щастие и съпруга ми започна да предпочита такъв вид хляб. Знаейки за това колко е полезен лимеца реших да замеся именно с брашно от него. Смесих го с бяло, за да видя първо дали ще се хареса на вкус. Толкова вкусен стана, че малкия си отчупи веднъж и още веднъж, татко му също страшно много  хареса хлебчето.

Продукти: 300 – 350 гр  бяло брашно, 200 гр брашно от лимец, 20 гр прясна мая, 1ч.л захар, 1ч.л сол, 1-2 с.л зехтин, 200 – 250 мл хладка вода.

Приготвяне: Смесваме двата вида брашно, правим кладенче и  домавяме маята, захарта, солта и зехтина. Постепено прибавяме хладка вода и замесваме тестото. Месим докато стане хубаво еластично нелепнещо тесто.  Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за около 1 час до 1 и 30 мин. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. След изпичане оставяме хляба  да „обиколи къщата“ както казва баба ми. Увиваме го в кърпа, за да стане още по-мек.

Получи се страхотно на вкус хлебче. Комбиниран с домашен мед и хубаво масло се получава идеалната закуска за малки и големи.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s