Сладкиши

Лимонов сладкиш с рикота и стафиди


1907294_10203930149392388_6165184035883436658_n10514659_10203930145232284_6032173810922308481_n

След дългия ремонт на апартамента и вълненията покрай яслата на малчо, хич не ми остава време да седна и да публикувам творенията си. Не си мислете, че не съм готвила – напротив готвя и то доста. И тъй като сладкарството ми е страст поне два пъти седмично правя десерти. Добре че не ни се отразява на килограмите, че с това сладко….. Ще ви представя един десерт с рикота, който беше пълна импровизация, но се получи страхотен на вкус.

Продукти за сладкиша: 250гр. рикота, 2 яйца, 100гр. кафява захар, 100гр. бяла захар, 75гр. масло на стайна температура, 200гр. брашно, кората на половин  лимон, 3с.л лимонов сок, 1 с.л с връх бакплувер, шепа стафиди.

Продукти за шоколадовия кувертюр: 150гр. черен шоколад, 3с.л прясно мляко и лимонова кора.

Приготвяне:  Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Добавяме рикотата и маслото и отново разбъркваме. Прибавяме лимоновата кора, сока от лимона и ванилията. В отделна купа смесваме брашното с бакплувера. Добавяме сухите съставки към другата смес и разбиваме с миксера отново. Изсипваме сместа в намаслена форма и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като изпечем сладкиша го оставяме напълно да се охлади. Шокодавата заливка с която залях десерта приготвих като разтопих на водна баня 150гр. черен шоколад със 70% какао. Към разтопения шоколад добавих 3с.л топло прясно мляко и финно настъргана лимонова кора.

Получи се страхотен десерт. Вкусът на рикотата, аромата на лимона ммммм …. а  стафидите и шоколадовия кувертюр направиха сладкиша още по-неустоим. Всичко си пасна идеално. Отново стигам до извода, че когато  импровизирам , нещата просто  се получават.

Вашият коментар