Днес за пореден път установявам, че когато човек има желанието и куража да пробва нещо ново, нещата просто се случват естествено. Винаги съм мислила, че е много трудно да си направиш домашни кросани и именно затова досега не съм се престрашила да изпробвам някоя рецепта. Реших, че е време да поправя тази грешка, тъй като ги обожавам. След кратка консултация с интернет попаднах на точната рецепта (http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_2847.html). Винаги съм се възхищавала на творенията на Йоли и затова избрах точно нейната рецепта. Направих половин доза само за проба и мога само да съжалявам че не направих цялата. Оказа се, че е лесно да си приготвим вкусни кросани вкъщи.
Продукти: 500гр брашно, 20гр прясна мая, 10гр сол, 50гр захар, 250мл топла вода, 125гр масло на стайна температура.
Приготвяне: Разтваряме маята с малко топла вода, брашно и захар и изчакваме да шупне. Прибавяме маята към брашното и месим докато получим еластично тесто. Разточваме на правоъгълник и мажемс масло. Сгъваме пак и мажем с масло докато се получи квардрат. Увиваме във фолио и слагаме във фризера за 30 минути да стегне маслото. Повтаряме тази процедура с маслото и фризера още веднъж. Разточваме тестото и режем на триъгълници. Пълним по желание със солена или сладка плънка. Оставяме кроасаните да втасат, след което мажем с разбито яйце и печем на 200 градуса.